Doğalgaz Boruları

Doğalgaz Borusu Nedir?
 

Doğalgaz borusu; evlerde, fabrikalarda ve çeşitli kullanım alanlarında doğalgaz iletmek amacıyla üretilen özel çelik borulara verilen isimdir. Doğalgaz hattında tercih edilen boruların bağlantı kısımlarında yönetmelik gereğince kaynaklı bağlantının olması zorunlu kılınmıştır. Bu borularda, belirli koşullar dâhilinde sadece örtülü argon kaynağı ya da elektrot ile birleşimlerin yapılmasına müsaade edilir.

Ekleme parçaları; mutlaka asıl doğalgaz borusu ile uyumlu olmalıdır. Yine aynı şekilde kullanım alanına uygun olarak doğalgaz borusu ölçüleri tanımlanmalıdır. Et kalınlığından üretim malzemesine kadar her şeyin yönetmeliklere uygun bir şekilde hazırlanması gerekir. Doğalgaz tesisatlarında sadece TS – 6047, TS EN 10208-1, API 5L ve ISO 3183 kapsamındaki çelik borular kullanılabilmektedir.

Tesisimizde sadece bu standartlarda doğalgaz borusu üretimi gerçekleştirilmektedir. Bağlantı kaynaklarının da yine aynı şekilde gaz dağıtım şirketiyle uyumlu olması gerekir. Aynı zamanda bina için tercih edilecek doğalgaz boruları ve bağlantı elemanları, birtakım özel basınç testlerinden geçirilerek kullanıma hazırlanmalıdır. Özellikle boru bağlantı parçalarında sızdırmazlık ve pürüzsüzlük özelliği aranmalıdır. İç ve dış yüzeyin herhangi bir yerinde çatlak, sızıntı vb. yapılar olmamalıdır. 
 

Doğalgaz Borusu Özellikleri Nelerdir?
 

Doğalgaz borusu özellikleri itibariyle yönetmeliklere uygun olması gerekir. Belirlenen standartlar kapsamında her bir doğalgaz borusunun farklı özellikleri olabilir. Aşağıda, doğalgaz borusunda olması gereken özellikler listelenmiştir;

  • Doğalgaz borularının et kalınlığı, standart ölçülerdedir. TS 301 standartlarına göre daha kalın yapıdadır.
  • Kimyasal içerik bakımından kaynaklanmaya en uygun sacdan boruların mukavemet değerleri elde edilir.
  • İç çapaklar alınarak borunun tamamı tavlanır.
  • Et kalınlığı toleransı, diğer borulara göre daha hassastır. 
  • Boru bağlantı noktaları vidalı ya da flanşlı olabilir. 
  • Hatalı ürünlerin hurdaya gönderilme süreci çeşitli muayene işlemlerinden sonra gerçekleştirilir. 
  • Doğalgaz borularına hidrostatik basınç testi uygulanır. Ek olarak magnetik test uygulaması söz konusudur. Böylelikle borunun sızdırmazlığı başta olmak üzere çeşitli özellikleri test edilmiş olur. 


Bu özelliklere göre doğalgaz borusunu tesisatta kullanırken aşağıdaki unsurlara dikkat etmek gerekmektedir;

  • Doğalgaz boruları kesinlikle sıva altına döşenmemelidir.
  • Borular, depolara ve asma tavan içine döşenmemelidir.
  • İç tesisat hatları yangın merdiveni, asansör boşluğu, havalandırma boşluğu gibi alanlardan geçirilmemelidir.
  • Diğer tesisat sistemleriyle arasında mutlaka en az 15 cm mesafe olmalıdır.
  • İç tesisat işlemlerinde sıcak bükme yerine yalnızca soğuk bükme uygulaması yapılmalıdır.

 

Doğalgaz Borusu Fiyatları
 

Doğalgaz borusu fiyatları; çelik fiyatlarından işçilik maliyetlerine kadar bir dizi faktörden etkilenir. Özellikle ölçüler, ağırlık ve boyut gibi unsurlara bağlı olarak temel maliyetler ortaya çıkarılır. Sonrasında piyasa koşulları içerisinde hammadde fiyatı dikkate alınır. Hizmet fiyatları da dâhil olmak üzere kâr marjı dikkate alınarak satış fiyatı belirlenir. 

EVO Metal olarak doğalgaz borusu ölçülerine uygun ve kaliteli bir üretim gerçekleştirirken aynı zamanda uygun fiyat politikasını sürdürmekteyiz. Birim fiyatlar ve buna bağlı olarak satış fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için lütfen iletişime geçiniz.