Kutu Profil

Kutu Profil Nedir?

Kutu profiller; kare ya da dikdörtgen boru şeklinde de tanımlanabilir. Kare ya da dikdörtgen özelliğe sahip içi boş metal çubuklara genel olarak kutu profil adı verilir. İçinin boş olması nedeniyle oldukça hafiftir. Ancak dayanıklılık ve sertlik bakımından yeterlilik seviyesi yüksektir. Bu nedenle kutu profiller, birçok uygulama için avantaj sağlar ve kullanılabilir. 

Kutu profillerin kalınlık seviyesi uygulama türüne göre farklılık gösterebilir. Mukavemet değerleri kutu profil ağırlıkları ve maddesel özelliklerine bağlıdır. Ayrıca yapısal işler bakımından daha iyi görsellik sağladığı da bilinmektedir. Bölme, kesme, kaynaklama gibi işlemler rahat bir şekilde yapılabilir. 

Kutu profil ürünleri ağırlıklı olarak TS-EN-10219 ve TS-EN-10305-5 standartlarına göre üretilir. Özellikle TS EN 10219 standardına sahip profillerin ve beraberinde dikdörtgen kutu profillerin korozyona karşı üst düzey koruma sağladığı ifade edilebilir. Bu ürünler, isteğe göre boyalı ya da boyasız yapıda hazırlanır ve aynı şekilde teslim edilir.

Kutu Profillerin Kullanım Alanları


Kutu profil ürünlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Günlük hayat içerisinde birçok alanda bu yapıları görebiliriz. İlgili ürünlerin kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır;

  • Bina Dış Cepheleri: Bina yapılarının dış cephelerinde bu ürünlere rastlayabiliriz. Genel anlamda görsellik amacıyla tercih edilir. Ancak çeşitli amaçlar için de kullanılabilir.
  • Görsel Sütunlar Oluşturma: Bu ürünler ağırlıklı olarak görsellik amacıyla kullanılır. Bu anlamda görsel sütunlar oluşturmak için de kutu profil tercih edilebilir.
  • Çatı Kaplama: Çatıların kaplama kısmı yapılırken alt zemin kutu profillerle desteklenir. Böylece destekleme amacıyla da tercih edilebilir.
  • Korkuluk: Binalarda korkuluk adı verilen yapılarda da dikdörtgen ya da kare profil tercih edilmektedir.
  • Konut İmalatı: Konutların yapımında, özellikle ince işçilik gerektiren alanlarda yoğun olarak bu ürünler tercih edilir.
  • Mobilyalar: Mobilyaların pek çoğunda kutu profil ile iskelet sistemi oluşturulabilir. Ancak farklı kullanım alanları da mevcuttur.
  • Otomotiv: Otomotiv sektöründe yoğun olarak profil ihtiyacı bulunur. Araba vb. araçların tamamında bu profiller tercih edilir.
  • Diğer Araçlar: Otobüs, römork, gemi, tekne gibi diğer araçlarda da demir ya da alüminyum profil kullanılır. 
  • Fabrikalar: Fabrikalarda kullanılan birçok makinenin üretiminde ve yapımında profiller kullanılır.
  • İmalat Sektörü: İmalat sektörünün kullandığı makine ve teçhizatların tamamında kutu profilleri görebilirsiniz. 
  • Tarım Makineleri: Tarım faaliyetinde kullanılan biçer döver, traktör vb. araçlarda da bu ürünler kullanılmaktadır.


Burada sayılanlar dışında farklı kullanım alanları da olabilir. Yapılan iş ile ilgili olarak hazırlanan teknik detaylarda profil ihtiyacının olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. 


Kutu Profil Fiyatları
 

Kutu profil fiyatları temel olarak birçok faktörden etkilenebilir. Her dönem için piyasa koşullarının sürekli olarak değişmesiyle fiyatlarda da değişmeler meydana gelebilir. Fiyatları etkileyen en büyük faktör hammadde fiyatıdır. Yani ürünün demir ya da alüminyum gibi maddelerin hangisiyle üretildiği çok önemlidir. Hammadde fiyatlarını bu anlamda takip etmek gerekir.

Üretimi gerçekleştiren işletmeye ait temel giderler de fiyatlar üzerinde etkilidir. Bunun yanı sıra ticaretin yapıldığı ülkenin ekonomik koşulları, dünya ekonomisi trendleri, arz – talep koşulları gibi etkenler fiyatları değiştirebilir.