Sementasyon Çelikleri

Sementasyon Çelikleri Nedir?
 

Sementasyon çelikleri; yüzey bölgesinde sert ve aşınmaya karşı dayanıklı yapıda, çekirdekte ise oldukça yumuşak ve tok özelliğin istendiği durumlarda kullanılan, darbeli zorlamaya karşı dayanıklı, alaşımlı ve alaşımsız çeşidi bulunan düşük karbonlu çeliklerdir. Parça yüzeyine karbonun emdirilmesiyle bu özellikler kazandırılmış olmaktadır. 

Sementasyon çelikleri miller, dişliler, piston pimi, zincir dişlileri, zincir baklaları, makaralar, kesici takımlar gibi parçaların üretiminde kullanılmaktadır. Kullanım, yüzey boyunca aynı sertlik derecesini veren yükse karbonlu çelik yapılarına göre birçok avantajı beraberinde sağlar;

  • Sementasyon işlemi sonrasında parçanın işlenmesi çok daha kolaydır.
  • Parçanın yüzey kısmında sonradan işlenmesi gereken ve sertleşmesi istenen bölgeler varsa bu bölgeler özel pastayla ya da elektrolitik bakır ile kaplanır. Sementasyon işlemi bu bölgelere etki etmez ve kolayca işlenebilir.
  • Çekirdek bölgesi yumuşaklığını korur. Bu nedenle sertleşme esnasında ortaya çıkabilecek çarpılma riski azalacaktır. 
  • Sementasyon çeliklerinin iç kısımları da kolayca işlenebilmektedir. 
  • Sementasyon çelikleri; yüksek karbonlu çeliklere göre daha uygun maliyetlidir. 


Doğru sementasyon işlemi yapılmış çeliği bulmak, kullanmak ve özelliklerini bilmek, tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. Sementasyon işlemlerinin iyi sonuç vermesi, direkt olarak kullanılan çelik yapısının iç yapı temizliğiyle alakalıdır. İç yapı temizliği itibariyle sıvı çeliğin bünyesinden arındırılmış vaziyette bulunan gazlardan temizlenmesi işlemi gerekir. Abkant pres ve sac büküm işlemleriniz  için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Sementasyon Çelik Kullanım Alanları
 

Sementasyon çelikleri özellikleri itibariyle farklı kullanım alanlarına sahiptir. Bu konu da en az sementasyon çelikleri nedir sorusu kadar önemlidir. İlgili çeliğin kullanım alanlarını bilmek, uygun ve kaliteli sonuçlar almak için önemlidir. 

Sementasyon çelikleri sertlik değerlerine göre kullanım alanları belirlenebilir. Buna göre sementasyon çeliklerin bazı kullanım alanları şu şekildedir;

  • Dişli yapılarının üretiminde sementasyon çeliğinden faydalanılır.
  • Piston pimleri ve mil yapılarının üretiminde bu çeliklerden yararlanılır.
  • Zincir dişlileri ve makaralar üretilirken sementasyon çelikleri kullanılır.
  • Bazı ölçü ve kontrol aletlerinin sementasyon çeliğinden üretildiği bilinmektedir.
  • Kesici takımların tamamında sementasyon çelik kullanılabilir. 
     

Sementasyon çelikleri kullanım alanları bu şekilde olsa da malzeme ve yapı uygunluğu itibariyle birçok alanda tercih edilebilir. Sementasyon çelikleri ısıl işleminin doğru bir şekilde yapılmasıyla en ideal özellikler kazandırılmış olacaktır. Sementasyon çelikleri tablosundan uygun değerlerin kontrolü mutlaka yapılmalıdır. 

 

Sementasyon Çelik Fiyatları
 

Sementasyon çeliği fiyatları; çelik içerisinde bulunan karbon miktarından malzemenin ağırlığına kadar bir dizi faktöre bağlıdır. Bu faktörlerde meydana gelen değişmelerden kaynaklı olarak fiyatların da stabil olmaması söz konusudur. Fiyatlar sürekli olarak değiştiği için güncel değerler açısından bilgi almanız gerekecektir.

Sementasyon çelikleri fiyat bakımından bu gibi faktörlere bağlı olsa da temelde üretim maliyeti ve kâr marjına bağlıdır. Özellikle maliyetlerin, piyasa koşulları içerisinde o malzemeye üretmek için katlanılan gider miktarlarından oluştuğunu söyleyebiliriz. Kâr marjı ise tamamen firma politikasına bağlı olarak gerçekleşen bir unsurdur. Detaylı fiyat bilgisi için EVO Metal iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.